Friday, April 25, 2008

Ännu godare spel - med en definition av spel

Så var Vetenskapsfestivalen nästan till ända.
Britta Terling (från Movement) och jag körde workshop i söndags i det fina vädret.
Vår webbgåta (Det ligger en del ny och "hemlig" information inne på länken) ledde hela vägen fram till Världskulturmuséets trappa och vi fick dela ut ett Togetherspel till en lycklig vinnare.
Bara detta är en liten seger. Världen har blivit mogen för nya sätt att använda spel. Spel är flexibla system som ryms både på webben och i verkligheten. Dessutom kan men med bravur blanda olika medier under olika tider av spelet. Det är roligt och skapar en överraskande effekt.


SPEL:
  • Aktivitet
  • Ett interaktionserbjudande
  • Ett begränsande ramverk
  • Innehåller en artificiell konflikt
  • Ställer spelaren inför meningsfulla val
  • Skapar ojämlikt utfall (någon kan vinna)
Det finns en del att diskutera kring dessa påståenden. Kom gärna med uppbygglig kritik!

CMS:andet fortsätter i bakgrunden. Joomla är nu installerat, men ligger osynligt för omvärlden. Att byta system genererar en del beslut som skall fattas. Jag har kopplat på en expert på området och återkommer igen nästa vecka och berättar om hur det går. Bland annat skall jag lösa hur det skall se ut och hur jag skall kunna jobba tillsammans med en grafiker och koppla ihop CSS (Utseendemallar) med CMS:et (Content Management System). Det skall bli riktigt spännande att se. 
Interaktiva kommunikationssystem och speltänkande hör verkligen ihop. 

Och förhoppningsvis flyttar KREAKTIVITET in i en fantastiskt vit designstudio på Tredje Långgatan i Göteborg redan i nästa vecka. Jag återkommer med bilder i nästa veckas blogg.

Hoppas du får en härlig helg! /Johan EL

Fotograf: Judith Vami 2008

No comments: