Monday, May 19, 2008

Litteratur och länkar - trovärdighet


Vill man påstå något gör man klokast i att hitta stöd hos andra kloka människor som som tänkt och skrivit i ett ämne.
Det finns mycket skrivet om de sociala nätverken på webben, det vi kallar Web 2.0. Det mesta av de texterna ligger på nätet. Det var O´Reilly Medias Dale Dougherty som uttalade begreppet år 2004 efter en Brainstormingsession. Idag sammanställer O´Reilly Media  sina tankar så här.

Wikipedia är en ständigt återkommande källa till kunskap inom detta område. Wikipedia drivs av deltagarkultur. Wikipedia är ett av de mer välkända uttrycken för Web 2.0. Ibland har det hörts kritik att det skulle vara fler fel i Wikipedia än i Encyclopedia Britannica. Så är det enligt tidskriften Nature. I ett jämförande test hittade man 162 fel hos Wikipedia och 132 fel hos Britannica. Det som inte nämns alls i just denna artikel är tiden det tog att sedan rätta dessa fel. Hos Wikipedia görs det omedelbart, medan det hos Britannica tar betydligt längre tid. Jag har hört talas om en jämförelse mellan Nationalencyklopedin och Wikipedia där man såg ungefär samma mönster i mängden felaktigheter men där man ännu mer betonade Wikipedias förmåga att snabbt rätta till felen.

Mina källor är även traditionella böcker, skrivna på papper.
Rules of Play av Katie Salen och Eric Zimmerman är en väldigt bra grundläggande bok för förståelsen av spel. Den är inte det sista ordet som praktisk handledning vid gamedesign, men för den som intresserar sig för spel på ett abstrakt teoretiskt plan och vill inspireras att överföra detta i praktik, kan jag varmt rekommendera den. 

Joining together av Johnson och Johnson är grundläggande när det gäller att förstå grupper och grupprocesser. Inspirerande och utredande kring hur man bör organisera sig för att bli smarta och effektiva tillsammans. Som jag använder spel är det alltid människor inblandade. Det är nödvändigt att förstå mänskliga drivkrafter för att kunna lyckas skapa användbara spel vid förändringsprocesser i en organisation.

Seven habits of highly effective people och nu den åttonde vanan, av Stephen R Covey har inspirerat mig starkt. 

Vad gäller kreativiteten är litteraturen kring CPS i Buffalo väldigt viktig.

Och som mina flitiga läsare sett, innehåller varenda inlägg ett antal länkar till sidor på www med relevant information.





No comments: